Identificarea televizorului
Dragi prieteni, o problemă cu care ma confrunt în mod frecvent în activitatea mea de reparații televizoare la domiciliul clientului, este confuzia pe care mulți clienți o fac atunci cand îi întreb ce tip de televizor dețin. Practic, in momentul de față sunt patru tipuri de televizoare care sunt utilizate pe scară largă. Acestea sunt: televizoare cu tub cineoscop (nu se mai fabrică dar au ramas destule în uz), televizoare cu plasmă (nici acestea nu se mai fabrică), televizoare LCD și televizoare LED. Din cauză că diferențele constructive dintre aceste tipuri de televizoare este mare, confuzia în momentul descrierii echipamentului duce la îngreunarea depanării. În cele ce urmează, vă voi explica cum poate fi identificat tipul de televizor pe care il dețineți.
1- Televizorul cu tub cineoscop este cel mai vechi tip de televizor. Acesta este ușor de identificat deoarece este foarte gros. Practic este acel televizor pe care bunicii și părinții noștri puneau bibelouri și milieuri. Majoritatea ecranelor sunt bombate, iar atunci când sunt stinse au culoarea verde închis. Există persoane care confunda tubul cineoscop cu tuburile (lămpile) electronice folosite la construcția primelor televizoare (prin anii 50 – 60). Toate televizoarele cu lămpi aveau și tub cineoscop dar nu toate televizoarele cu tub cineoscop au și lămpi. De fapt, televizoare cu lămpi nu mai există decât pe la colecționari. În poza de mai jos vedeți cum arată un astfel de televizor.
2- Al doilea tip de televizor pe care il prezint astăzi este televizorul cu plasmă. Acesta are câteva particularități care il vor face relativ ușor de identificat. In primul rând, nu există televizoare cu plasmă sub un metru. Deși foarte multi clienți spun că “au o plasmă de reparat”, în proporție de 90% aceștia confundă plasma cu LCD -ul sau cu televizorul LED. Televizoarele cu plasmă sunt foarte grele (un om il va ridica cu greu) și in marea lor majoritate, au capacul din spate confecționat din metal. De-asemenea, acestea sunt energofage (consumă mult curent electric). Regula generală este : dacă este mare, greu și are capacul din spate confecționat din metal, sunt șanse mari să fie televizor cu plasmă, dacă nu, este LCD sau LED. Mai jos aveti poza unui televizor cu plasmă.
3- Al treilea tip de televizor este LCD-ul . El face trecerea de la televizoarele cu plasmă la televizoarele LED. Nu prea se mai fabrică in zilele noastre dar a fost in vogă începând cu 2008 si până prin 2016. Televizorul cu cristale lichide (LCD), este construit din plastic, are dimensiuni diverse (de la 38 cm si până la 2 metri) , capacul din spate nu este din metal ci din plastic, este relativ ușor (mai ușor decât o plasmă sau un televizor cu tub), și a fost foarte vândut în anii menționați mai sus. Regula generală este: daca este integral din plastic, poate fi ridicat relativ ușor și a fost achiziționat in perioada 2008 – 2016, sunt șanse mari ca acesta să fie televizor LCD.
Mai jos găsiți o poză cu un televizor LCD.
4- Al patrulea și ultimul tip de televizor despre care vă voi vorbi astăzi este televizorul tip LED. Acesta prezintă similitudini cu televizorul LCD și ca design și ca tehnologie si inceput să fie comercializat în masă de prin 2016. Regula generală este: dacă televizorul pe care il aveți este subțire, ușor și cumparat după 2016, sunt șanse mari ca acesta sa fie de tip LED.
Mai jos găsiți o poza cu un televizor tip LED.
Închei cu speranța că acest articol v-a fost de ajutor și vă îndemn ca pentru orice problemă pe care o aveți cu televizorul dumneavoastră, nu ezitați în a contacta specialiștii noștri în reparații televizoare la domiciliul clientului la numărul de telefon 0799.269.589 sau folosind formularul de contact.