Sistemele de operare Smart TV
De cand au fost inventate, oamenii au vrut sa aiba parte de televizoare din ce in ce mai performante, cu ecrane mai mari, imagine mai clara si care sa poata efectua cat mai multe sarcini. Acest lucru a devenit posibil odata cu aparitia televizoarelor inteligente, asa numitele “Smart TV”. Cu toate astea, odata cu aparitia televizoarelor smart, au aparut si o multitudine de sisteme de operare, care sa asigure interfata intre utilizator si hardware-ul din interiorul televizorului, care a condus la o confuzie a utilizatorului final, neavizat cu avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre aceste sisteme de operare. Intocmai ca in cazul unui computer, exista diferite sisteme de operare ale televizoarelor Smart, fiecare dintre ele avand propriile lor puncte tari si puncte mai slabe.
De la calitatea interfetei de utilizator (mai buna sau mai rea) pana la diversitatea aplicatiilor care sunt disponibile pe acea platforma, pana la ergonomie si conectivitate, sistemele de operare ale televizoarelor smart nu au fost create egale. Tocmai de aceea, una din intrebarile pe care clientii nostri ni le adreseaza este: ce televizor sa-mi cumpar care sa fie bun din punctul de vedere al sistemului de operare?
In acest articol vom analiza sase sisteme de operare si vom incerca sa raspundem acestei intrebari.
Roku TV
In urma cu un an, (adica în septembrie 2019), Roku, o companie americană cu sediul în Los Gatos, California, a lansat un nou hardware și noi update-uri ale sistemului de operare Roku TV . Trebuie mentionat casistemul de operare Roku Tv este lansat in parteneriat cu platforma Netflix inca din 2008, cu scopul de a oferi utilizatorilor o experiență cât mai plăcuta la un cost cât mai redus.
Sistemul de operare include cele mai bune părți ale set-top box-urilor Roku, dar oferă și câteva caracteristici suplimentare care sunt unice pentru platformă.
De exemplu, spre deosebire de celelalte produse din gama Roku, puteți conecta o antenă HDTV la un televizor Roku și vă puteți bucura de un program electronic complet de ghidare (EPG) din cadrul ecosistemului Roku.
Roku TV a beneficiat de pe urma faptului că a stat în afara luptelor dintre Amazon, Google și Apple. Ca atare, nefiind boicotat de marii jucători, veți găsi cele mai populare aplicații de la toți furnizorii (spre deosebire de Amazon Fire TV, care nu are de exemplu o aplicație YouTube).
Alte caracteristici includ o funcție de căutare universală, un flux personalizat al viitoarelor emisiuni care vă vor interesa și un mod de ascultare privat.
Mulți producători oferă televizoare Roku TV, inclusiv TCL, Element, Insignia, Philips, Sharp, RCA, Hitachi și Hisense.
Desigur, la fel ca la toate produsele Roku, puteți instala și canale Roku TV private. Acestea oferă acces la conținut TV care nu este disponibil în magazinul principal.
WebOS
WebOS este sistemul de operare inteligent al LG. După o istorie curioasă, sistemul de operare a devenit în sfârșit cel mai important sistem de operare inteligent TV în 2014, datorită interfeței sale uluitoare, fluentă și ușor de utilizat.
Începând cu anul 2014, LG a îmbunătățit în mod constant sistemul de operare, iar acum se găsește în foarte multe electronice comercializate de LG, de la frigidere la proiectoare sau aparate de aer conditionat.
Sistemul de operare se învârte în jurul barei de lansare din partea de jos a ecranului. În bara, veți găsi toate aplicațiile și setările. Puteți personaliza ordinea barei, astfel încât să apară mai întâi aplicațiile pe care le folosiți cel mai frecvent.
WebOS este compatibil Bluetooth, ceea ce înseamnă că este ușor să conectați tastaturi, mouse și alte periferice utile. Este, de asemenea, compatibil cu Miracast. (Miracast este o versiune wireless a HDMI)
Alte caracteristici demne de remarcat includ aplicațiile live (astfel încât puteți să întrerupeți conținutul într-o aplicație ca să începeți să utilizați o altă aplicație, apoi să reveniți mai târziu la prima aplicație și să reîncepeți urmarirea de unde ați rămas), redarea video la 360 de grade și o galerie OLED de imagini.
Dacă sunteți în căutarea unui sistem de operare usor e folosit, clar și curat, cel mai probabil, WebOS este câștigătorul.
Android TV
Android TV este probabil cel mai comun sistem de Smart TV. Și dacă ați folosit vreodată un Nvidia Shield ce opereaza tot pe baza de Android, probabil ca ați fost impresionati de cate stie sa faca. Fiind un sistem de operare dezvoltat de Android, veți avea acces la magazinul play (versiunea pentru televizoare) ceea ce va conduce la o gamă largă de opțiuni în ceea ce privește aplicațiile pe care le puteți instala.
Din păcate, în ciuda avantajelor evidente, cu Android nu veți avea o experiență consistentă în rândul diferiților producători de televizoare ce nu se bazeaza pe Android. Mesajele de eroare care spun că o parte a sistemului de operare a încetat să funcționeze nu sunt neobișnuite pentru implementările care nu sunt stocate.
Într-o notă mai pozitivă, in orice televizor care rulează Android TV va fi, de asemenea, încorporat si Google Chromecast, motiv pentru care redarea sau distribuirea de conținut de pe telefonul sau tableta dvs. Android va fi extrem de simplu de facut.
De asemenea, aveți posibilitatea să transmiteți direct pe televizor de pe computer, atât timp cât aveți instalat browserul Google Chrome. Accesați Meniu> Distribuție (Menu > Cast) pentru a începe.
De asemenea, utilizând Google Assistant vă puteți folosi vocea prin intermediul televizorului pentru a vă controla toate dispozitivele inteligente de acasă, cum ar fi luminile, aerul conditionat, difuzoarele, termostatele, prizele electrice și multe altele.
Tizen OS
TizenOS este un sistem de operare bazat pe Linux, dezvoltat de The Linux Foundation și al carui proprietar este compania Samsung.
Tocmai de aceea veți găsi TizenOS doar pe dispozitive Samsung. Acesta este prezent în toate produsele companiei, inclusiv in televizoare, frigidere,camere, cuptoare și unități de aer condiționat etc.
Din păcate, TizenOS are o reputație proastă ca urmare a scandalului spy-gate din 2015, in care compania Samsung a fost acuzata că îsi spionează utilizatorii, strângând informații despre ei cu ajutrul camerei și microfonului integrate în televizor. Aceste aspecte par însă uitate în anii recenți, iar producătorul a afirmat că televizoarele Samsung nu vă mai spionează (cel puțin nu a mai fost prins). Cu toate acestea, Tizen nu prea pare să fie dorit ca un sistem pentru televizioare inteligente.
Din punct de vedere vizual, sistemul de operare arată bine. În mod evident s-au inspirat foarte ult in materie de design de la WebOS, avand o bară orizontală în partea de jos a ecranului care conține toate aplicațiile și conținutul.
Sunt doua aspecte însă la care sistemul este deficitar. În primul rând, nu este la fel de inteligent și intuitiv ca unele dintre celelalte sisteme de operare de pe această listă.
De exemplu, în timp ce Roku află ce vă place și sugerează conținut nou din toate aplicațiile pe care le-ați instalat pe sistemul de operare, TizenOS sugerează doar aplicații pe care nu le-ați deschis pentru o perioadă.
În al doilea rând, se confruntă cu acuzații că ar fi prea simplificat. În timp ce WebOS atinge un echilibru perfect, pasionatii de tehnologie vor găsi setările distractive ascunse sub butoane și submeniuri nesfârșite.
Fire TV Edition
După cum sugerează și numele, Fire TV Edition este versiunea de sistem de operare pentru televizoarele inteligente a popularului Amazon Fire TV. În august 2019, veți găsi Fire TV Edition doar pe televizoarele Toshiba și Element.
Fire TV Edition vă oferă acces la popularul Amazon Alexa. Ca și Asistentul Google, vă poate controla casa inteligentă, vă poate actualiza știrile, vremea și poate coopera cu alte aplicații care fac parte din fluxul zilnic de lucru.
Din punct de vedere al conținutului, sunteți limitat la aplicații disponibile în App Store Amazon. Chiar dacă Fire TV se bazează pe Android, nu puteți accesa Magazinul Google Play. Cu toate acestea, majoritatea aplicațiilor mainstream sunt disponibile, cu excepția notabilă a YouTube.
Aveți posibilitatea să instalați multe aplicații pe dispozitivele Fire TV, iar Fire TV Edition nu este diferit. Trebuie doar să gasiți fișierul APK pentru aplicația dorită.
Wewd OS
Wewd OS este un sistem de operare care este bazatpe linux gecko si are la origine sistemul de operare Opera TV. Acesta este prezent pe televizoarele construite de brandul Vestel ( Wellington, Hitachi, Teletech etc) dar si al altor producatori precum Hisense, Sony (anumite modele), Panasonic etc.
Din pacate nu este un sistem de operare prea reusit, lipsindu-i multe aplicatii si fiind destul de instabil. O caracteristica a acestui sistem de operare este ca nu ncesita descarcara aplicatiilor, acestea functionand direct din cloud. Asta inseamna ca se micsoreaza foart mult consumul spatiului de stocare iar aplicatiile pot fi actualizate mai eficient.
Din toate sistemele de oprare enumerate, câștigătorul este…
În top 3 au intrat Android TV, WebOS și Roku. În realitate, fiecare dintre sistemele de operare SMART TV excelează într-o zonă diferită, dar Amazon Fire raman puternic in urma din cauza lipsei YouTube și a Magazinului Google Play, în timp ce Vewd OS este de departe cel mai slab.
Pentru a sumariza, dacă doriți un sistem de operare simplu și clar, cu o interfata intuitiva, alegeti cu incredere WebOS.
Dacă doriți cea mai mare selecție de aplicații, posibilitate de customizare si imbunatatire a sistemului de operare, alegeți Roku.
Nu in ultimul rand, dacă doriți capabilități inteligente si un sistent personal alegeți cu incredere Android TV.