Diferența dintre televizoarele LCD și Oled

Service televizoare București și Ilfov

Diferența dintre televizoarele LCD și Oled

tv oled

A venit și acel moment când trebuie să schimbi televizorul. Din păcate vechiul televizor nu mai poate fi reparat sau pur și simplu acesta este uzat moral. Intri pe internet și ești asaltat din toate părțile de fel și fel de reclame care promit noi tehnologii, calitate superioară a imaginii, un sunet de excepție etc. Din tot acest noian de informații, iți aduci aminte că parcă ai mai auzit cuvinte precum OLED, LED, LCD, rată de refresh etc. Cu toate astea, ce este acela ecran OLED? Care este diferența dintre un televizor cu ecran OLED și unul LCD? Există vreo diferență din punctul de vedere al calității imaginii și dacă da, în favoarea căruia? Dacă într-o altă postare am explicat cum putem diferenția între diferitele tipuri de televizoare (LED, LCD, Plasmă sau cu tub cineoscop), astăzi vă voi explica care sunt similitudinile și care sunt diferențele dintre televizoarele care folosesc un ecran LCD clasic și cele care folosesc ecrane OLED.

Istoria ecranelor OLED

Deși poate parea o tehnologie nouă, primele experimente cu materiale electroluminescente au apărut pe la începutul anilor 50, în Franța, la universitatea Nancy. Cercetătorii universității au aplicat tensiuni alternative mari unor compuși precum Portocaliul de Acridină care era depus pe film de celuloză sau celofan, excitând în acest fel moleculele acestor compuși.

Zece ani mai tarziu, Marin Pope și câțiva colegi din cadrul Universității din New York au descoperit o metodă prin care puteau injecta electrozi în cristalele organice, putând astfel controla fiecare cristal în parte. În 1965, Pope ademonstrat că în absența unui câmp electric, electroluminescența unui cristal de antracen (material organic folosit in construcția ecranelor OLED) este datorată recombinării unui electron termalizat și a unei găuri.

În ciuda tuturor acestor descoperiri, abia în 1987, chimiștii  Ching Wan Tang și Steven Van Slykede, angajați la compania Kodak, au reușit dezvoltarea unui ecran OLED funcțional iar datorită unui parteneriat dintre Kodak și Sanyo, în 1999, au fost produse primele display-uri OLED color.

Primul televizor care folosea un display de tip OLED a fost XEL-1, produs de firma Sony.

Ce înseamnă Oled și ce înseamnă LCD?

Pentru început, vom începe cu denumirea lor deoarece aceasta ne va da indicii despre diferențele constructive ale acestor ecrane. LCD vine de la acronimul: Liquid Crystal Display iar OLED este acronimul cuvintelor: Organic Light Emitting Diode. Practic, ecranele OLED au un strat electroluminescent compus dintr-un material organic (carbon și alte substanțe) , dispus între doi electrozi care la apariția unui curent electric, se luminează. Acest lucru este deosebit de important fie și pentru simplul fapt că elimină necesitatea unei alte surse de backlight (lampi CCFL, LED-uri etc) contribuind la reducerea consumului și făcând posibilă construcția unor televizoare slim. Pe de altă parte, ecranele LCD sunt ecrane care nu pot genera singure lumina, în consecință având nevoie de o sursă externă. Cristalele lichide din ecranele LCD sunt diverse elemente chimice de natură organică, menținute într-o stare lichidă. Acestea pot fi controlate atunci când li se aplică o tensiune pe suprafața lor, ele fiind capabile să-și ordoneze moleculele în așa fel încât pot trece de la o stare transparentă la una opacă, formând astfel imaginea.

Datorită faptului că ecranele OLED pot porni orice pixel independent de ceilalți, calitatea culorilor redată de un ecran OLED este superioară față de cea a unui ecran LCD. De asemenea, această proprietate a ecranelor OLED de a stinge și a aprinde pixelii, produce un contrast superior și mult mai apropiat de cel natural. O altă diferență majoră este legată de nivelul luminozității. Datorită faptului că fiecare pixel dintr-un ecran OLED este capabil să emita lumină proprie, ecranele OLED sunt de obicei mai luminoase decât cele LCD. Acestea din urmă sunt dependente de lumina emisă de lampile sau ledurile din spatele panelului ceea de reduce luminozitatea și poate crea (mai ales la panelurile ieftine), efectul de bleeding. Acest efect constă în faptul că atunci când avem o imagine pe fond închis, se poate vedea cum lumina din spatele televizorului este dispersată pe ecran.

Din punct de vedere al consumului de energie electrică, ecranele OLED sunt considerate mai puțin consumatoare deoarece au capabilitaea de a deazactiva fiecare pixel independent de ceilalți. Cu toate acestea, în cazul device-urilor pe baterii/acumulatori, lucrurile sunt puțin diferite. Deși ecranele OLED consumă mai puțin curent electric atunci când imaginea este mai întunecată, în momentul unei imagini cu mult alb, acestea vor depăși din punct de vedere al consumului, un ecran LCD. O altă problemă a televizoarelor cu ecrane OLED este fenomenul de burn in (poza de mai jos).

burn in

Acest efect este caracterizat de remanența pe ecran a unei imagini statice care nu mai este transmisă. De exemplu, în cazul apariției efectului de burn-in la un ecran OLED, sigla unui post de televiziune pe care nu-l mai urmăriți va rămâne pe ecran. Acest fenomen este valabil și la celelalte tipuri de televizoare (LCD sau Plasmă) însă în cazul ecranelor OLED acesta este mai frecvent și spre deosebire de celelalte tipuri de ecrane, nu dispare. Acest fenomen apare din cauza uzurii neuniformă a pixelilor organici dint-un ecran oled. Cei care au afișat o imagine statică sunt mai uzați decât ceilalți și din această cauză apare un contrast între ei si restul. Noile ecrane OLED, numite AMOLED (Active Matrix Organic Led Diode), reduc acest fenomen dar nu îl elimină complet. Din păcate, specialiștii nostri în reparații televizoare se lovesc des de aceste probleme însă odată apărut, acest fenomen nu mai poate fi eliminat.

Un alt inconvenient al ecranelor OLED este costul mai mare decât în cazul ecranelor LCD. Acesta este din cauza tehnologiei de ultimă oră pe care aceste ecrane o înglobează.

Închei cu speranța că aacest articol v-a fost de ajutor și vă invit să citiți si celelalte articole din rubrica blogului  nostru.

Nu uitați! Pentru orice probleme pe care le aveți cu televizorul dumneavoastră, tehnicienii Mozy Service Electronice, sunt soluția. Asigurăm service tv pentru orice marcă, deplasarea și constatarea gratuită precum și o garanție de șase luni. Va invităm să luați legătura cu noi prin intermediul rubricii contact, sau folosind aplicația whatsapp din colțul drept al telefonului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ANPCSOL