Cum să alegem televizorul

Service televizoare București și Ilfov

Cum să alegem televizorul

reparatii tv

De multe ori, după efectuarea unei reparații tv, una dintre întrebările puse de client este: când îmi voi schimba televizorul, ce marcă să cumpăr? Care este cea mai bună marcă de televizor din punct de vedere al fiabilității și calității imaginii? O întrebare perfect legitimă, însă la care nu se poate da un raspuns un raspuns simplu.

În cele ce urmează vom încerca să aducem putină lumină cu privire la dilema înlocuirii televizorului și să vă oferim cateva sfaturi pentru a putea alege în cunoștință de cauză. Va invităm să citiți articolul de mai jos și vă sfătuim ca pentru orice problema pe care o aveți cu televizorul dumneavoastră să apelați la specialiștii noștri în reparații televizoare.

Mai nou nu înseamnă mai fiabil

Una dintre concepțiile greșite atunci când vine vorba despre reparația televizorului este cea în care clientul spune că televizorul era aproape nou (cca. 3 ani ) și că se aștepta ca fiind vorba despre un televizor modern, acesta să reziste mai mult.

Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa, ba chiar sunt exact invers. În principiu, cele mai fiabile televizoare au fost cele cu tub cineoscop. Acele televizoare mari si greoaie au fost niște adevărati titani din punct de vedere al fiabilității. Practic, cât timp tubul cineoscop era în stare bună, orice altă reparație era posibilă iar rata de defectare era foarte scăzută. Există și astăzi televizoare construite la începutul anilor 90 (sony trinitron, samsung, goldstar, thomas etc) care funcționează fără a fi fost vreodată reparate. Acest lucru se datorează în primul rând unei culturi de business care în acea perioadă era orientată spre fiabilitate iar competiția dintre diferitele branduri nu se baza doar pe noile tehnologii pe care televizoarele le ofereau (calitatea imaginii, a sunetului, a recepției etc) ci și pe fiabilitate, necesitatea unei reparații tv fiind mai degrabă o excepție și nu o regulă.

Practic, în acei ani, un televizor era un obiect destul de scump (raportat la salariile din acea perioadă) pe care îl cumpărai pentru minim zece ani. După aceea îi puteai dubla speranța de viață efectuând o reparație tv a acestuia, și îl schimbai doar atunci când tehnologia evolua suficient de mult încât acesta să devină uzat dpdv moral.

Apariția televizoarelor plate

Pe la sfârșitul anilor 90, pe piață au început să-și facă loc televizoarele plate cu diagonale mari. Inițial au fost televizoarele tip plasmă, televizoare scumpe, greoaie, care puteau fi produse doar cu diagonale ale ecranului începând de la un metru dar care aveau o calitate a imaginii superioară televizoarelor cu tub cineoscop. La început timid, ele și-au facut încet, încet, loc pe piață și au coexistat cu televizoarele CRT. Deși nu aveau fiabilitatea celor cu tub cineoscop, erau suficient de fiabile încât raportul calitate-preț să fie favorabil clientului. Printre problemele principale ale televizoarelor tip plasmă putem menționa, consumul mare de energie, greutatea și riscul apariției efectului de Burn-in, efect ce constă în remanența unei imagini pe ecranul televizorului chiar și atunci când această imagine a dispărut de pe ecran. Pentru a exemplifica, imaginați-vă că vă uitați la Pro-tv iar pe ecran, în coltul drept de jos aveți rămasă sigla postului Antena 3.  Acest efect este prezent și la televizoarele mai noi, în special cele care folosesc ecrane AMOLED sau OLED, dar despre asta vom vorbi mai pe larg într-o postare viitoare.

Televizoarele LCD

Din cauza prețurilor mari pe care televizoarele tip plasmă le aveau precum și a faptului că tehnologia acestor televizoare era limitată la diagonale mai mari de un metru, pierzând astfel segmente importante ale pieței precum cel al monitoarelor , producătorii au îmbunătățit tehnologia LCD (tehnologie existentă încă din anii 70 ) și au construit un nou tip de televizor, televizorul cu cristale lichide.

Aceste televizoare aveau avantajul că erau mai ușoare decât televizoarele cu tub cineoscop și cu plasmă, aveau un consum mai scăzut de energie și puteau fi construite la diagonale mici. Printre dezavantaje se numără: calitatea imaginii primelor televizoare LCD era mai proastă decât a celor cu plasmă, unghiul de vizualizalizare limita amplasarea televizorului (practic erau anumite unghiuri din care imaginea nu era vizibilă) iar fiabilitatea televizoarelor LCD era sub cea a televizoarelor cu tub catodic sau cu plasmă. Printre defectele frecvente ale televizoarelor LCD cu care s-au confruntat specialiștii în reparații tv, se numară: defectarea sursei de alimentare din cauza umflării condensatorilor electrolitici, defectiuni ale memoriei care necesitau o rescriere a acesteia și, cel mai grav, defectarea display-ului prin secționarea unor trasee. De cele mai multe ori, defectarea displayului echivalează cu înlocuirea televizorului deoarece prețurile ecranelor pentru televizoarele LCD, LED sau Plasmă poate ajunge si chiar depăși 90% din prețul televizorului. Tot în această perioadă, producătorii de televizoare au ajuns la concluzia că este mai profitabil pentru companiile lor ca  modelul de business bazat pe fiabilitate să fie înlocuit cu unul bazat pe consum. Practic, au început să proiecteze televizoare care din cauza unor subdimensionări ale componentelor sa se defecteze după 3-5 ani. Așa a apărut conceptul de planned obsolescence concept care presupune limitarea artificială a duratei de funcționare pentru un echipament, bun, serviciu etc. O filozofie extrem de profitabilă pentru companiile producătoare de televizoare, dar păguboasă pentru client. Acesta nu este pus în practică doar la televizoare ci și in cazul telefoanelor mobile, a laptopurilor etc.

În paralel cu toate aceste măsuri, s-a luat decizia stopării producției televizoarelor cu tub și plasmă, nemaiexistând astfel nicio alternativă pentru consumator din punct de vedere al înlocuirii televizorului cu un alt tip de aparat mai fiabil ci doar apelarea la un specialist în reparații tv sau înlocuirea acestuia cu un alt produs nou.

Televizoarele LED – calitate excelentă a imaginii dar fiabilitate scăzută 

Pe la sfârșitul primului deceniu al secolului 21, parțial datorită necesității eficientizării consumului de electricitate precum și din dorința de a obține o imagine de calitate superioară, producătorii de televizoare au creat televizoarele de tip LED. Aceste televizoare sunt compuse tot dintr-un display tip LCD (cu cristale lichide) dar iluminarea din spate (backlight-ul) se face cu ajutorul unor barete cu leduri, spre deosebire de lampile cu catod rece (CCFL) folosite în televizoarele LCD clasice. Avantajele acestui tip de televizor sunt: consum foarte scăzut de energie, calitatea imaginii superioare, o calitate excelentă a contrastului, greutate foarte scăută etc. Din păcate pentru a se obține toate acestea, producătorii au renunțat la fiabilitate, aceste televizoare având o durată medie de viată de cinci ani de zile. Asta nu înseamnă că odată defectate ele nu pot fi reparate, noi la Mozy Service Electronice asigurăm reparații televizoare LED în București, la cele mai mici prețuri și cu o garanție de șase luni, ci că rata lor de defectare este mult mai mare decât la celelalte tipuri de televizoare.

Dar ce se defectează la aceste televizoare?  În general, principalul defect care apare la ele constă în arderea unuia sau mai multor led-uri, defect care se manifestă prin faptul că televizorul are sunet dar nu are imagine. Acest defect apare din cauza faptului că ledurile sunt înseriate iar întreruperea unuia dintre ele face ca nici celelalte să nu se mai aprindă. Din păcate, majoritatea producătorilor subdimensionează numărul de leduri montat pe o baretă ceea ce conduce la încălzirea excesivă a acestora și la arderea lor. De asemenea, nu se folosesc radiatoare corespunzătoare pentru disiparea căldurii, ceea ce constituie un factor suplimentar care duce într-un interval scurt de timp (2-4 ani)  la defectarea acestora. Tocmai de aceea specialiștii în reparații tv de la Mozy Service Electronice, nu doar vă înlocuiesc ledurile arse cu unele noi ci vă și reglează televizorul în așa fel incât să-i mărească durata de viață. 

Ok, și ce televizor sa-mi cumpăr?

Având în vedere că astăzi nu mai există pe piață decât televizoare tip LED, noi vă sugerăm câteva sfaturi de care, dacă veți ține cont, puteți obține cel mai bun raport calitate-preț. 

  1. Dacă televizorul s-a defectat pentru prima oară, reparați-l! Costul unei reparații este mult mai mic decât costul înlocuirii și dacă apelați la persoane pregătite în domeniu, aveți șanse să-i creșteți substanțial durata de funcționare. Puteți apela cu încredere la specialiștii în reparații tv de la Mozy Service Electronice. Noi asigurăm reparații televizoare în București, asigurăm deplasare și constatare gratuite iar garanția oferită este de șase luni.
  2. Dacă din diverse motive considerați că televizorul nu mai poate fi reparat, atunci când cumparați unul nou, platiți pentru extra-garanție. În mod normal, extra-garanția la televizoarele mai vechi era cvasi inutilă. Șansele ca ele să se defecteze în primii cinci ani erau foarte mici. În cazul televizoarelor LED, lucrurile stau altfel. Șansele ca acestea să se defecteze în primii cinci ani sunt suficient de mari încât plata câtorva sute de lei să  merite. Dacă televizorul dumneavoastră se defectează după patru ani, cu extragaranția îi puteți dubla durata de funcționare. 
  3.  Nu investiți foarte mulți bani în cumpărarea lui. Acest sfat este unul puțin subietiv, însă, indiferent ca luați un televizor de 5000 de lei sau unul de 2000, ledurile tot se vor arde. Diferența dintre ele nu este de fiabilitate ci de opțiuni și calitate a imaginii. Cu puțin efort veți găsi un televizor cu o calitate excelentă a imaginii la un preț bun. Nu este nevoie să vă ghidați după marcă. Un televizor Samsung se va arde la fel de repede ca unul no-name, mai ales că de multe ori folosește cam același tip de leduri. Desigur, nu luați cel mai ieftin tv de pe piață, deoarece daca faceți asta deși ledurile vor ține tot cam la fel, partea de soft va fi foarte proastă. Feriți-vă de televizoare precum: NEI, Vortex etc. De asemenea televizoarele Philips au mari probleme cu ledurile din cauza unei tehnologii de transfer termic foarte proastă. Un televizor care are performanțe bune din punct de vedere al calității imaginii și un preț decent este Horizon. Acesta este făcut de firma turcească Vestel, firmă care produce televizoare pentru mai multe mărci precum: Toshiba, Hitachi, Wellington, Teletech etc. Raportul calitate-preț al acestui televizor este favorabil clientului, mai ales dacă achiziționați și extra-garanția. 

În încheiere sperăm ca acest articol să vă vină în ajutor, vă invităm să citiți și celelalte articole de pe site-ul reparatii-televizoare și pentru orice problemă avută cu televizorul dumneavoastă, vă invitam să ne contactați. Specialiștii noștri în reparații tv au o pregătire excelentă și pot asigura reparatii televizoare la domiciliul clientului oriunde in București.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ANPCSOL