Televizor LED vs OLED

Service televizoare București și Ilfov

Televizor LED vs OLED

LED vs OLED

Una dintre intrebarile cele mai frecvente cu care ne am confruntat din partea clientilor nostri, in calitate de service tv, a fost: pe viitor, ce televizor imi recomandati sa-mi cumpar? Din pacate, pe piata de electronice din romania exista foarte multa confuzie in ceea ce priveste tehnologia folosita in televizoatele LED si OLED,

Din acest motiv, venim in ajutorul dvs. incercand sa explicam cat mai succint care sunt principalele diferente dintre aceste tehnologii precum si punctele forte si cele slabe ale fiecareia.

Televizorul OLED

Televizoarele OLED (Organic Light Emitting Diode) sunt televizoare care folosesc o tehnologie inovatoare de afișare a imaginilor, in care fiecare pixel produce singur lumina de care are nevoie si nu exista necesitatea de a folosi o sursa de iluminare suplimentara, ca in cazul televizoarelor LCD sau LED. Totyodata, acestea sunt mai subțiri decât televizoarele LED și LCD și datorita faptului ca fiecare pixel poate fi aprins si stins independent, ofera cel mai bun contrast si o calitate superioară a imaginii.

Dupa cum am spus, in televizoarele OLED, fiecare pixel emite propria sa lumină, ceea ce înseamnă că fiecare pixel poate fi oprit complet pentru a crea negru absolut, în timp ce culorile din jur rămân vii și luminoase. Acest lucru oferă un contrast mult mai mare și o imagine mai detaliată.

De asemenea, televizoarele OLED oferă un unghi de vizualizare mai larg și mai uniform decât televizoarele LCD, ceea ce înseamnă că imaginea va fi clară și precisă, indiferent de unghiul din care priviți televizorul.

Pe de altă parte, televizoarele OLED sunt mai scumpe decât cele LED sau LCD și pot fi mai sensibile la arderea imaginii (burn-in) în cazul în care o imagine statică este afișată prea mult timp pe ecran. Totuși, majoritatea televizoarelor OLED moderne au funcții de prevenire a arderea imaginii și sunt proiectate pentru a minimiza acest risc.

Televizoarele LED

Televizoarele LED (Light Emitting Diode) sunt televizoare care utilizează diode electroluminiscente ( barete LED-uri) pentru a ilumina ecranul. Acestea sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât televizoarele LCD (Liquid Crystal Display), care foloseau pentru a produce lumina necesara, lampi cu catod rece (CCFL) deoarece LED-urile consumă mai puțină energie și produc mai puțină căldură.

Există două tipuri de televizoare LED: televizoarele cu iluminare din spate (backlit LED) și televizoarele cu iluminare din margine (edgelit LED). În televizoarele cu iluminare din spate, LED-urile sunt așezate în spatele panoului LCD și iluminează întreaga imagine. În televizoarele cu iluminare din margine, LED-urile sunt plasate în jurul marginilor ecranului și iluminează imaginea dintr-o singură parte, ceea ce poate duce la o distribuție neuniformă a luminii.

Televizoarele LED oferă o calitate a imaginii bună, cu culori vii și luminoase și un contrast bun, dar nu la fel de bun ca în cazul televizoarelor OLED. De asemenea, televizoarele LED sunt mai accesibile ca preț decât televizoarele OLED.

Defecte frecvente la televizoarele LED si OLED

Principalul defect al televizoarelor OLED (mai ales modelele mai vechi) este aparitia fenomenului de burn-in. Practic acest fenomen inseamna că atunci cand pe televizor este proiectata pentru foarte mult timp o imagine statica (spre ex. sigla unui program), pixelii care compun imaginea nu mai pot schima starea cum trebuie si la schimbarea imaginii, vechea imagine ramane imprimata pe ecran. Din pacate acest defect este ireversibil iar inlocuirea display-ului nu este fezabila dpdv economic, de cele mai multe ori ecranul fiind mai scump decat un televizor nou. Pentru a evita acest defect, noi va recomandam sa nu lasati televizorul foarte mult timp pe o imagine statica si de asemenea sa folositi softuri anti burn-in. Aceste softuri sunt special concepute pentru a proiecta pe ecran o succesiune de imagini si in acest fel de a forta pixelii televizorului sa-si schimbe starea. Alte defecte pe care televizoarele OLED le manifesta sunt defectarea display-ului, defectarea sursei de alimentare, defectarea placii digitale etc.

In cazul televizoarelor LED, principalul defect al acestora este arderea baretelor LED, defect care se manifesta prin faptul ca televizorul are sunet dar nu are imagine. Reparatia televizorului se face prin inlocuirea baretelor led ale acestuia cu unele noi. Alte defecte frecvente ale televizoarelor led sunt: televizorul se vede albastru, televizorul nu are nici imagine, nici sunet (este mort complet), televizorul porneste dupa multe incercari, televizorul porneste si se opreste, televizorul nu are sunet etc.

Atentie! In cazul inlocuirii baretelor led, este nevoie de inlocuirea intregului set de barete led, inlocuirea partiala a acestora este o improvizatie pe care noi nu o recomandam.

Specialistii de la Mozy Service Electronice ofera servicii de reparatii televizoare atat la service cat si la domiciliul clientului la cel mai bun raport calitate pret de pe piata. Cu o experienta de peste zece ani de zile in domeniul reparatiei tv, noi ne mandrim cu mii de televizoare reparate si cu o calitate a reparatiei peste media existenta in piata. Orice reparatie vine insotita de factura si de o garantie de sase luni de zile. Totodata, suntem printre putinele companii de pe piata din Romania care asigura deplasare si constatare gratuita, 90% din reparatiile tv fiind facute la domiciliul clientului. In cazul in care defectul manifestat nu poate fi reparat la domiciliu, oferim si servicii de pick up prin care va transportam televizorul in service-ul nostru si vi-l aducem inapoi reparat.

Din punct de vedere al acoperirii, noi asiguram servicii de reparatii televizoare in: sectorul 1, sectorul2, sectorul 3, sectorul 4, sectorul 5, sectorul 6 si in judetul Ilfov..

 

ANPCSOL