Televizorul se aude dar nu se vede

Service televizoare București și Ilfov

Televizorul se aude dar nu se vede

televizorul se aude dar nu se vede

Majoritatea televizoarelor LED comercializate in prezent sunt echipate cu barete led care produc retroiluminarea (backlight-ul) si fac ca imaginea televizorului sa fie vizibilă. Din pacate, aceste barete led se incalzesc foarte tare si in timp (2,3 ani) se ard iar televizorul are ca simptom faptul ca se aude dar nu se vede. Acest defect este comun tuturor marcilor de televizoare, fie ca vorbim despre marci consacrate precum: Philips, Samsung, LG, Sony, fie ca vorbim despre marci mai putin cunoscute precum: Vortex, Horizon, NEI, Starlight etc.

Cum pot verifica daca sunt ledurile arse?

test lanterna leduri arseIn primul rand, daca sunt ledurile arse, principalul simptom este ca televizorul se aude dar nu se vede iar ecranul este negru comple. Practic televizorul face toate celelalte functii (schimba posturile, are sunet, il puteti opri etc) dar nu se vede. Cea mai simpla metoda de verificare este sa porniti televizorul si cu o lanterna mai puternica sa bateti lumina in ecran. Daca televizorul are ledurile arse, veti vedea imaginea intunecata. Pentru a usura diagnosticarea, noi va recomandam ca atunci cand faceti acest test sa aveti televizorul dat pe un post tv sau sa intrati in meniu deoarece in acest fel veti avea o imagine pe ecran si va va fi mai usor sa o obsertvati. De mentionat ca puteti folosi si lanterna telefonului dar aceasta nu este foarte puternica si va trebui sa va uitati cu atentie. Totodata, ar putea ajuta sa orientati lanterna putin oblic fata de ecran.

Un lucru important de mentionat este ca atunci cand se ard ledurile trebuie inlocuite toate baretele de led din televizor. Este interzisa inlocuirea doar a ledurilor arse sau doar a baretelor pe care acestea se afla. Aceste “solutii” care pot parea mai ieftine sunt doar niste carpeli si vor conduce la arderea rapida a televizorului si implicit la pierderea banilor dati. Motivul pentru care trebuie inlocuite toate baretele de led din televizor este unul simplu: chiar daca s-au ars 5 leduri din 20 sau 7 leduri din 28 etc, si celelalte leduri si-au epuizat speranta de viata si se vor arde curand.

Televizorul se vede doar pe jumatate, cealalta jumatate fiind intunecata

Samsung seria NU cu leduri arseExista anumite marci de televizoare precum seria NU/RU de la Samsung sau alte serii de televizoare edge, in care televizorul are imagine dar numai pe jumatate din ecran (stanga sau dreapta). In acest caz este vorba tot de leduri arse la televizor, insa nu se ard ambele barete (aceste televizoare au doua barete dispuse in partea de jos) ci numai una dintre ele. Cand se intampla acest lucru televizorul va afisa imagine doar pe partea in care bareta nu s-a ars, cealata parte fiind complet sau partial intunecata. Practic, chiar daca manifestarea defectului este diferita de manifestarea clasica (se aude dar nu se vede) defectul este acelasi si este cauzat de arderea baretelor led. Este important de mentionat ca in cazul acestor televizoare, este obligatoriu ca proprietarul sa apeleze la un service tv imediat ce defectul se manifesta si sa nu mai foloseasca televizorul. Acest lucru este deosebit de important deoarece aceste televizoare au in spatele ecranului un plexiglass special care produce dispersia luminii generata de leduri iar daca va continua sa il foloseasca cu umbre pe ecran acel plexiglass se va topi iar pretul reparatiei tv va fi mai mare, acesta necesitand inlocuire.

Televizorul are imagine albastra

Imagine albastra pe ecranul televizoruluiAnumite tipuri de televizoare (LG, Vestel, anumite marci chinezesti, anumite modele de Samsung), au o manifestare diferita atunci cand se defecteaza etajul de backlight. Daca manifestarea clasica a ledurilor arse este ca televizorul se aude dar nu se vede, in cazul acestor modele televizorul are imagine dar acesta este albastra. Practic daca imaginea televizorului este albastra si putin intunecata iar dvs nu ati modificat in niciun fel setarile de culoare sau temperatura ale imaginii, cauza este tot o defectiune a ledurilor.In cazul acestor modele, ledurile nu se ard ci stratul de fosfor care este pe ele se coloreaza in albastru, cauzand ca lumina emisa de acestea sa nu mai fie alba si colorand imaginea in albastru. Solutia este tot inlocuirea ledurilor tv cu unele noi.

Televizorul are puncte luminoase pe ecran

lupe cazute tvSpecific televizoarelor LG din seria LB dar si altor serii de televizoare, defectul acesta se manifesta in felul urmator: televizorul are imagine dar pe ecran apar niste puncte luminoase. Totodata, daca luati televizorul si il intoarceti pe o parte si pe alta veti auzi un zgomot in interior ca si cum ceva se misca pe acolo. Acest defect este cauzat de caderea lentilelor de dispersie de pe leduri. Aceste lentile fac ca imaginea sa fie dispersata sub forme de raze pe toata suprafata ecranului dar din cauza caldurii, dupa cativa ani adezivul cu care acestea sunt prinse de baretele led se usuca si lupa cade in interiorul ecranului. In acel moment, pastila led va concentra intreaga lumina doar intr-un punct iar dvs. veti observa pe imagine unul sau mai multe puncte luminoase. Acesta este tot un defect al etajului final de backlight (leduri) chiar daca manifestarea este diferita de cea clasica (se aude si nu se vede) si necesita inlocuirea tuturor baretelor led din tv. Din pacate, unele persoane care se ocupa de reparatii tv improvizeaza, lipind acele lupe inapoi pe ledurile de pe care au cazut. Aceasta tehnica este din mai multe motive:

1 – Nu doar lupele cazute sunt slabite ci si cele care inca par bune. Acest lucru este cauzat de faptul ca in interiorul ecranului sunt temperaturi mari care imatranesc adezivul cu care aceste lupe sunt lipite. Faptul ca a cazut o lupa sau trei lupe si nu toate lupele nu inseamna ca celelalte nu vor cadea in curand.

2 – Nu se poate face convergenta pe care a obtinut-o producatorul. Lupele trebuie pozitionate intr-un anume fel peste pastila LED, obtinand astfel o convergenta perfecta. Totodata adezivul folosit pentru fixarea acestor lupe este un adeziv special (de cele mai multe ori un plastic lichid). In conditii de service sau la domiciliul clientului nu se pot obtine rezultate optime ci doar o carpeala. Folosirea cianoacrylat-ului (superglue) pe post de adeziv va produce vapori care vor opaciza lentila ledului iar fixarea acesteia cu mana nu va putea inlocui fixarea robotizata a fabricii.

3 – Desi nu sunt arse, ledurile sunt “coapte”. Vechimea si temperaturile din interiorul ecranului fac ca pastilele led sa fie cu durata de viata epuizata atunci cand lupele au cazut de pe ele. Desi nu sunt arse “per se” acestea sunt pe punctul de a se arde si trebuie inlocuite baretele led, nu doar lupele deoarece in caz contrar fie vor cadea alte lupe (cele care nu au fost lipite) fie se vor arde ledurile iar televizorul va avea defectul clasic (are sunet si nu are imagine).

Concluzie

Practic relipirea lupelor este o simpla carpeala pe care unele service-uri sau unii privati o fac pentru a baga bani mai multi in buzunar in detrimentul clientului. Acesta din urma va fi singurul pagubit deoarece va plati o reparatie care nu va tine mai mult de cateva saptamani. Din experienta noastra de service tv care are la activ zeci de mii de televizoare reparate, clientii care au acceptat astfel de reparatii si apoi au ajuns la noi, ne-au relatat ca de cele mai multe ori “depanatorul” nu le-a mai raspuns la telefon sau le-a spus ca el nu ofera garantie decat pe ce a facut iar daca au cazut alte lupe sau ledurile s-au ars clientul e bun de plata. Tocmai de aceea noi oferim un serviciu de calitate si inlocuim toate baretele led cu unele noi, identice cu cele din televizor, asigurand astfel o functionare indelungata a echipamentului. Totodata noi oferim si o garantie scrisa de sase luni de zile pentru orice defect reparat, durata medie de viata a unui televizor cu ledurile inlocuite fiind ce circa 3 ani de zile.

Daca aveti un televizor de reparat apelati cu incredere la firma de reparatii televizoare Mozy Service Electronice si noi va vom oferi un pret corect pentru un serviciu de calitate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ANPCSOL