10 defecte frecvente ale televizorului si cum sa le repari singur

Service televizoare București și Ilfov

10 defecte frecvente ale televizorului si cum sa le repari singur

Sfaturi reparatie televizor

Reparatia televizorului este o operatiune complexa care necesita experienta, rabdare si echipamente performante. Cu toate astea, o parte din defectele unui televizor pot fi diagnosticate acasa, de catre client, cu un efort minim, unele din ele putand fi remediate fara a fi nevoie apelarea la un service tv.

Sfaturile de mai jos sunt oferite in scopuri pur eductive, pentru a facilita o intelegere mai buna a posibilelor cauze care duc la functionarea defectuoasa a televizorului. Acestea nu au ca scop efectuarea unei reparatii a televizorului de catre client. In activitatea noastra de reparatii televizoare, ne-am lovit de cazuri in care clientul a incercat singur sa-si repare televizorul iar din cauza lipsei de experienta, nu doar ca nu l-a reparat, dar l-a stricat mai rau, necesitand o interventie mai complexa care s-a transpus intr-un cost final si o durata a reparatiei, mai mare. Pentru o reparatie efectuata de profesionisti, nu ezitati sa luati legatura cu noi folosind rubrica de contact sau la numarul de telefon: 0799.269.589

Atentie!

Daca nu sunteti depanator tv, demontarea si inerventia asupra televizorului este periculoasa pentru viata dumneavoastra. Curentii cu care lucreaza un televizor va pot ucide! Chiar si cu televizorul scos din priza, condensatorii electrolitici raman incarcati si va pot curenta!

Articolul de mai jos are ca scop facilitarea diagnosticarii, NU A REPARATIEI. Explicarea corecta a anumitor defecte poate ajuta foarte mult atunci cand contactati un depanator tv.

Daca televizorul dumneavoastra manifesta simptomele de mai jos si doriti sa il reparati, va rugam contactati un centru de reparatii televizoare iar noi va vom consilia gratuit.

Sfaturi diagnosticare

1. Televizorul are sunet dar nu are imagine, sau imaginea apare pentru cateva secunde iar apoi dispare.

Sfat: cu o lanterna mai puternica (o puteti folosi si pe cea a telefonului mobil) luminati eranul. Vedeti o imagine intunecata? Daa da, atunci cel mai probabil defectul este cauzat de o problema a circuitului de backlight (retroiluminare). Acesta este format din invertor si sursa de lumina (leduri sau lampi CCFL). In cazul televizoarelor LED, lipsa imaginii si prezenta sunetului este cauzata cel mai des de arderea unuia sau mai multor leduri. In cazul televizoarelor LCD, cel mai des cauza acestui defect este arderea invertorului. Daca defectul este cauzat de arderea ledurilor, noi, specialistii in reparatii televizoare, efectuam inlocuire leduri tv pentru orice televizor si la preturi fara concurenta. Daca luminati ecranul si tot nu aveti imagine, cel mai probabil efectul este cauzat de o problema a mainboard-ului sau T-Con.

2. Televizorul are imagine dar aceasta este afisata doar pe jumatate din ecran sau apare cu dungi orizontale sau verticale.

Sfat: apasati cu grija pe rama ecranului (mai ales in partea de jos). Atentie, nu apasati tare deoaree eranul se poate sparge. Acest defect este de cele mai multe ori cauzat de o problema a display-ului. Este posibil ca vreuna din panglicile care conecteaza panelul (eranul) de circuitele electronice s-a dezlipit sau panglica care conecteaza mainboard-ul (placa de baza) de T-con s-a miscat.  In general defectele display-ului sunt ireparabile si necesita cumpararea unui televizor nou. Cu toate astea, inainte de a arunca televizorul apelati la un centru de service tv pentru a vedea daca mai poate fi reparat.

3. Televizorul este complet mort. Nu are imagine si nici sunet.

Sfat: Verificati daca ledul de stand-by se aprinde. Daca nu se aprinde, verificati in primul rand priza in care este bagat stecherul televizorului (bagati-l in alta priza) si apoi, daca asta nu functioneaza, verificati integritatea cablului de alimentare.  Daca ati verificat toate astea si televizorul ramane mort, cel mai probabil defectul este pe partea de alimentare. Poate fi o siguranta arsa, puntea redresoare in scurt, tranzistorii mos-fet etc.

Atentie! Nu incercati sa il desfaceti si sa inlocuiti siguranta. De cele mai multe ori siguranta fuzibila nu se arde singura ci din cauza unui alt defect. Daca inlocuiti siguranta fara a remedia defetul televizorul va pocni, va va arde sigurantele generale si va carboniza circuitul de alimentare, ingreunand reparatia.  Pe de alta parte, daa ledul de stand-by este aprins dar televizorul nu porneste, defectul poate fi cauzat si de sursa de alimentare dar si de mainboard. Poate fi orice, de la condensatori electrolitici defecti pana la memorie, procesor etc. Sunati cu incredere la un centru de reparatii televizoare si problema va fi remediata.

4. Porturile HDMI nu functioneaza.

Sfat: In primul rand verificati cu alt televizor daca semnalul HDMI este emis. Exista cazuri cand televizorul nu este defect ci sursa de semnal. Daca ati verificat si totul este ok, verificati daca este defet doar un port sau toate. Daca este doar un port defect, cel mai probabil este vorba de o dezlipire a acestuia de pe mainboard, o sectionare a vreunui traseu sau defectarea fizica a portului. Defectul se va rezolva prin inlocuirea acestuia. Daca nici unul dintre aeste porturi nu functioneaza, defectul este pe mainboard, cel mai probabil cu controller-ul aestora. Din pacate porturile HDMI sunt destul de sensibile la desarcari electrice si am intalnit multe care s-au defectat din cauza unor descarcari electrice.

5. Televizorul nu raspunde la comenzile date de telecomanda dar functioneaza ok daca folositi panoul frontal.

Sfat: In primul rand inlocuiti bateriile telecomenzii cu unele noi. De cele mai multe ori, aceasta va rezolva problema. Daca ati inlocuit bateriile telecomenzii si televizorul tot nu reactioneaza, testati telecomanda. Pentru a o testa veti avea nevoie de un telefon mobil cu camera sau de o camera de luat vedere/aparat foto. Daca folositi telefonul, porniti aplicatia camerei si indreptati telecomanda spre obiectivul telefonului. Cu ea indreptata spre telefon, apasati pe butoanele telecomenzii si uitati-va in ecran daca vedeti o luminita. Daca telecomanda este buna, veti vedea o lumina pe ecranul telefonului deoarece camerele pot surprinde si spetctrul infrarosu in care functioneaza telecomanda. Daca nu vedeti, atunci probabil ca telecomanda este defecta si trebuie sa o inlocuiti. Mai jos puteti vedea un filmulet in care descriem procedeul. Daca ati facut pasii descrisi mai sus, totul este in regula cu telecomanda iar televizorul tot nu reactioneaza la comenzi, defectul este pe main-board si necesita interventia unui depanator de televizoare.

6. Ecranul televizorului isi modifica luminozitatea, indiferent de setarile pe care le faceti.

Sfat: incercati sa scoateti antena din televizor (sau orice alta sursa de semnal) si verificati daca defectul se manifesta in continuare. Daca continua sa o faca, probabil ca defectul este din cauza condensatorilor electrolitici imbatraniti. Mai ales in cazul televizoarelor LCD sau Plasma, condensatorii electrolitici imbatranesc si se umfla din cauza caldurii generate de radiatoarele televizorului. Acestia pot fi inlocuiti de catre o firma de reparatii televizoare si televizorul va merge ca nou.

7. Televizorul intra intr-un ciclu in care se restarteaza. In general defectul este manifestat prin aparitia logo-ului pe ecran, disparitia lui si tot asa. Aceasta este o problema a firmware-ului televizorului. In general, televizoarele led Samsung de generatia a sasea sunt notorii pentru acest defect.

Reparatia televizorului consta in inlocuirea memoriei nand (care contine firmware-ul televizorului) sau inlocuirea mainboard-ului cu totul.

8. Televizorul are imagine dar nu are sunet (in locul sunetului se aude un zgomot de fond).

Sfat: exista posibilitatea ca televizorul sa isi fi modificat norma de sunet din BG in DK sau norma video. De obicei am intalnit acest defect la anumite televizoare chinezesti care isi altereaza continutul memoriei dupa un timp sau la persoanele cu…. copii mici. De multe ori copiii se joaca cu telecomanda si modifica norma de sunet. Aceasta problema poate fi remediata usor intrand in meniul televizorului, (de obicei la sub-meniul sunet) si modificarea normei in BG. Mai poate fi si in cazul in care televizorul a fost adus din alta tara (in special din UK) si trebuie tras in banda. La televizoarele cu tub cineoscop operatiunea presupunea montarea unui filtru de 5,5/6,5 Mhz iar la cele noi se poate fae prin rescrierea memoriei sau din meniul service al televizorului.

9. Televizorul porneste dupa mai multe incercari.

Sfat: verificati in primul rand telecomanda pentru a vedea daa functioneaza corect. Daca totul este in ordine in cazul telecomenzii, problema este din cauza condensatorilor electrolitici care pe masura ce imbatranesc si isi pierd capaitatea, nu mai filtreaza corect tensiunile de 3.3v si 5v care alimenteaza procesorul. Aceasta filtrare inorecta duce in timp la alterarea continutului memoriei sau la defectarea procesorului. In general defectul se remediaza prin inlocuirea condensatorilor defecti, dar sunt si cazuri in are defectul apare din cauza memoriei.

10. In timpul functionarii, pe ecranul televizorului apare bara de volum sau diferite meniuri. De obicei aest defect este cauzat de oxidarea butoanelor de pe panoul frontal al televizorului. Acestea isi modifica rezistivitatea si devin conductive chiar si atunci cand nu sunt apasate, “pacalind” procesorul, care crede a primit o comanda. Defectul poate fi rezolvat usor prin inlocuirea butoanelor frontale sau chiar prin anularea lor.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ANPCSOL